BOLI ALE PORUMBULUI - SEMINO.RO

1. Putregaiul tulpinilor si stiuletilor din porumb - Gibberella Zeae

Simptome: 

Plantele de porumb sunt atacate in toate fazele de vegetatie. Atacul se manifesta frecvent pe tulpini si stiuleti. Tulpinile atacate au internodiile colorate initial in galben, apoi in brun. Maduva tulpinii este descompusa si de regula, capata o culoare rosiatica. Pe stiuleti apare un mucegai rosiatic, care incepe de la varf. Facultatea germinativa a boabelor de porumb atacate este redusa. Porumbul atacat de aceasta boala este toxic! 


2. Patarea cenusie a frunzelor din porumb - numita si Setosphaeria Turcica 

Simptomele sunt: 

Pe frunzele plantelor atacate apar pete mari ( 4 - 10 cm) , galbene-cenusii, inconjurate de o margine mai inchisa. 

Petele sunt izolate sau confluente si acopera uneori intreaga suprafata a limbului. In dreptul petelor, se formeaza sporulatia bruna-cenusie, alcatuita din conidioforii si conidiile ciupercii. Tesuturile atacate se necrozeaza si frunzele se sfasie! 


3. Taciunele prafos - numit si Sorosporium holci-sorghi

Simptome: 

Boala se manifesta pe inflorescentele femele ( stiuletii ) si pe cele mascule ( panicule ) cat si pe mugurii axilari. Primele simptome devine evidente la aparitia inflorescentelor, care pot fi atacate partial sau total, in locul lor formandu-se pungi negricioase pline de fructificatiile ciupercii. Stiuletii total atacati, au masa de spori imbracata in panusi, stiuletii capatand o forma ovoida sau globuloasa. 


4. Putregaiul uscat al stiuletilor - Nigrospora Oryzae sau Khuskia Oryzae

Simptomele sunt: 

Ciuperca ataca stiuletii in camp in momentul de inchidere a stiuletilor in momentul de maturare al acestora sau pe cei dezveliti de ciori. Stiuletii ce sunt atacati, prezinta la suprafata un putregai uscat al rahisului, ceea ce ii face sa fie sfaramiciosi, iar boabele de pe stiulete joaca in alveole si nu pot fi separate mecanic. La baza lor si in rahis se observa o coloratie cenusie ce este produsa de spori negri, care sunt in numar foarte mare. 


5. Rugina porumbului 

Simptomele sunt: 

Incepand din luna august, pe frunzele de porumb numite Zea Mays apar deseori dispersatii epifile si hipofile in directia nervurilor, avand culoare bruna-deschisa si sunt asezate pe ambele fete foliare. Initial, teleutosorii sunt acoperiti de epiderma. 


6. Taciunele comun - Ustilago Maydis

Simptomele sunt: 

Pe suprafata organelor supraterane ale plantei ( stiuleti, tulpina, frunze) , deseori si pe radacinile adventive, se formeaza pungi pline cu teliospori. Aceste pungi sunt initial acoperite cu o membrana argintie-albicioasa. Atacul pe stiuleti determina scaderea considerabila a productiei de stiuleti.